Lahden Runomaraton 2017

30.5.2017

Lahden Runomaraton 2017 -kaupunkifestivaali järjestetään 17. - 18.6. Tänä vuonna festivaalin teema on Hullunhieno Suomi?, ja se on osa Suomi 100 -ohjelmaa. Viikonloppu on kirjallisuuden ja runon juhlaa; Runomaraton ja Lahden kansainvälinen kirjailijakokous järjestetään ensimmäistä kertaa samana viikonloppuna.

 

Tapahtumassa julkaistaan valtakunnallisen Hullunhieno Suomi? -runo- ja runovideokilpailun tulokset ja palkitaan kilpailun parhaimmisto. Runokilpailun päätuomari on taiteilijaprofessori, runoilija Risto Ahti. Runovideokilpailun tuomarit ovat kuvataiteilija, valtiotieteiden tohtori Soile Yli-Mäyry, taiteilija, elokuvakouluttaja Erkki Perkiömäki sekä edellisen runovideokilpailun voittajatiimin edustaja teatteritaiteen tohtori Pia Houni.

 

Runomaratonin suomalaista ohjelmaa rikastuttavat japanilainen runoilija Yuki Nagae ja tanssija Chikako FujiiSupport your local and Japanese poet – tapahtuma yhdistää suomalaiset ja japanilaiset taiteilijat yllättävässä ympäristössä, lahtelaisen Petit St. Louis -putiikin tiloissa. Japanilaiset ja suomalaiset taiteilijat luovat yhdessä uuden teoksen, musiikkia, liikettä ja runoa yhdistävän installaation, jonka teema on ”Blue & Water”. Produktion lahtelainen runoilija on Katriina Ranne, joka esiintyy sekä japanilaisten kanssa että yhdessä lahtelaisen tanssija Kardo Shiwanin kanssa. Musiikit tapahtumaan on säveltänyt säveltäjä Masanori Misanawa.

 

Nagae ja Fujii esiintyvät yhdessä myös Runomaratonin päätapahtumassa sunnuntaina 18.6. Vaahterasalissa. Päivän ohjelmassa kuullaan muun muassa runoja ja keskustelua aiheesta suomalainen hulluus, mukana kirjailija Maria Syvälä ja runoilija Teemu Manninen. Runovideo Suomessa NYT -osiossa nähdään runoilija Tuija Välipakan ja videotaiteilija Mikaela Välipakan yhteisiä teoksia ja keskustellaan videorunoudesta. Klassikkorunouttakin kuullaan: Set Häkkisen laulumonologi Luonnos pohjautuu Lauri Viidan runoihin.

 

Tämän vuoden uutuutena ohjelmistossa on proosapaussit, joissa vierailevat kirjailijat Mila Teräs ja Petri Tamminen. Upouutta suomalaista runoutta kuullaan Suomi 100 runokirjaa -sarjassa julkaisseilta lahtelaisilta runoilijoilta. Taidekollektiivi Liiketilan monitaiteinen KAIUT-demo yhdistää sanataidetta, ääntä ja liikettä.

 

Festivaali järjestetään ensimmäistä kertaa yhteistyössä Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen, Lahti-seuran ja Lahden videokuvaajat ry:n kanssa. Kino Iiriksessä pyörii runovideokatselmus non stoppina ja Tammisalissa on myynnissä kirjoja, elokuvajulisteita ja Lahti-seuran tuotteita sekä nähdään vanhoista lahtelaisista valokuvista koottu sähköinen albumi. Aikuisille suunnatut runopajat löytyvät lauantaina pääkirjastosta ja sunnuntaina järjestetään Galleria Uusi Kipinässä Rakkaudesta runoon, rukkasia jonoon –runopajat lapsille.

 

Runomaratonin koko ohjelma on nyt julkaistu ja se löytyy osoitteesta http://www.runomaraton.com/tapahtumat/runomaraton-2017/.