Karhu Jani

28.10.2015


Valon värejä

 

Valon värejä on hyvinkääläisen Jani Karhun esikoisteos.

Runot ovat tulvillaan sanojen värejä ja sävyjä. Sanojen värit saavat voimansa sisäisestä kirjoittamisen palosta, valosta, joka heijastelee sielun maisemaa. Valon värejä on runomuotoon kirjoitettu teos, jossa runoilija kulkee matkaa rakkaudesta vuodenaikoihin ja päätyy pohtimaan ympäröivää maailmaa. 

 

Rakkaus heijastelee onnellisuuden kautta elämän kirkkautta, kepeyttä ja helppoutta. Rakkaus menee helposti rikki. Silloin rakkauden värit ovat tummia, synkkiä, varjoisia, tai ikävän sävyttämiä. Sisäisen lohdun hakemisessa heijastuvat kaipauksen sanat.

Vuodenajat vievät lukijan matkalle, jossa kulkija havainnoi luonnon ja ympäristön värejä, peilaten niitä omiin sisäisiin tuntemuksiin. Valon ja varjon sävyt värittävät tätä matkaa, vuodenajan vaihtumisen ja tunteen mukaan.

Runoilijan voima kumpuaa aina sisäisestä kirjoittamisen kaipuusta. Se on matka maailmaan, joka on tuttu, mutta samalla havaintojen kautta alati avautuva, uutta näyttävä ja tuntematon. Runoilijan sisäinen puhe nousee voimakkaasti esille.

Kirjoittamisen maailmassa kauneus on joskus mustaa valkoisella, harmaan sävyjä - sanoja, jotka elämän matkassa painavat paperille suuntaviittoja ja askeleitaan. Lopulta, runot sulkevat teoksen kokonaisuudeksi, jossa rakkaus, vuodenajat ja runoilijan sisäinen puhe päättävät matkansa, joita Valon värit ovat heijastelleet.