Avaa kirjoituslukot

Joskus on helpompaa aloittaa kun aihe on jollain tavalla annettu tai rajattu. Täältä löydät valmiita ehdotuksiamme, voit toki keksiä ihan omia harjoituksiasi näiden valmiiden ehdotusten lisäksi. Kokeile myös Inspiroidu kuvista -harjoitusosiota kirjoituslukkojen avaamiseen tai kadonneen inspiraation metsästämiseen.

Harjoitus 1: Jos olisin talo...

Jatka lausetta ja kirjoita viisi minuuttia (laita munakello tms. hälyttämään).

Lopputuloksen ei tarvitse olla runo. 

Tässä harjoituksessa on tärkeää että kirjoitat juuri sitä mitä mieleesi tulee. Unohda kaikki itsekriittisyys kirjoittaessasi, älä pyyhi mitään kirjoittamaasi pois äläkä arvioi lopputulosta millään tavalla. 

Jatka harjoitusta halutessasi niin että poimit kirjoituksestasi viisi sanaa tai ilmausta joita käytät runossa.

Harjoitus 2: Satunnaiset sanat

Tässä harjoituksessa on tarkoitus käyttää satunnaisia sanoja runon materiaalina. Voit valita käytettävät sanat lehdestä tai kirjasta tai käyttää alla olevia vaihtoehtoja. Joku sanoista voi olla myös runon otsikko. Poimi sanaryhmistä haluamasi sanat tai käytä vain kyseisen ryhmän sanoja. Voit käyttää vapaasti myös välisanoja ja muokata sanojen sijamuotoja.

1 ) lusikka, pelko, tyytyväinen, hiukset, joskus, avoin

2 ) oranssi, huojuva, peili, nojatuoli, Pariisi, rivi

3 ) pöly, kalju, pitsi, aamu, kurki, tyhjä

4 ) sulava, kirjekuori, naarmu, unelias, graniitti, lanka

Harjoitus 3.

Kirjoita runo jossa käytät jotain seuraavista sanoista tai ilmauksista (voit käyttää useita ja taivuttaa sanoja itsellesi sopiviksi):

1) "orvokin nöyrä otsa"

2) "sormet kuin kuivat puunoksat"

3) "vihaan sinua liikaa"

4) "elämä ostoskärryissä"

5) "mandariinikiinan nipistys"

 

Harjoitus 4. 

Kirjoita viisi minuuttia ajattelematta lopputulosta. Aloita kirjoituksesi sanoin: "Harmaa yöperhonen poltti siipensä rakoille". Poimi kirjoituksestasi itseäsi miellyttäviä sanoja tai ilmauksia ja kirjoita niistä runo.

 

Harjoitus 5. 

Sisällytä runoosi jokin mahdoton toteamus kuten:

"Tomaatti lukee lehteä"

"Minä olen kaivinkone"

"Auringolla on liian pieni takki"

"Itkevä leivinuuni pyyhki nenäänsä"

Usein kirjoituslukosta kärsiessä on tehokasta alkaa kirjoittamaan vapaasti ihan mitä mieleen sattuu tulemaan. Tätä tekniikkaa kutsutaan usein automaattikirjoitukseksi. Kirjoita ilman mitään painetta lopputuloksesta, kirjoita kaikki mitä mieleesi tulee, satunnaisia lauseita, ajatuksia tai sanoja. Voi olla että tämä tekniikka antaa sinulle idean jota haluat jatkojalostaa runoksi.