Inspiroidu kuvista

Kuva auttaa inspiroimaan. Voit vapaasti käyttää harjoituksissa myös omia kuviasi. Leikkaa lehdestä satunnainen kuva tai valitse kuva joka puhuttelee sinua ja kirjoita sen pohjalta.


Harjoitus 1

Tarkastele kuvaa ja kuvittele minkälainen tilanne runossa voisi olla. Mitä tunteita kuvaan voisi liittyä? Mitä on tapahtunut tai jäänyt tapahtumatta? Mieti kuka voisi olla runon kertoja ja miltä hänestä tuntuu kuvaushetkellä. Minkälaisen runon kuvan henkilö kirjoittaisi, entä ohikulkija, henkilön ystävä tai äiti?


Harjoitus 2

2.1 Tarkastele kuvan pintoja ja muotoja. Miltä tuntuisi kuljettaa kättä polkupyörän pinnoilla, miltä eri materiaalit tuoksuisivat haistettaessa tai maistuisivat jos koskisit niitä kielenpäällä?

Kirjoita oodi kuvan rikkinäiselle polkupyörälle niin että käytät mahdollisimman paljon kuvaavia yksityiskohtia ja aisteja. Yritä miettiä tuoreita vertauksia, yhdistele rohkeasti eri aisteja ja anna mielikuvituksesi hakea yllättäviä yhdistelmiä.

2.2 Poimi valmiista oodista itseäsi miellyttäviä ilmauksia sanoja tai ilmauksia ja kirjoita niiden pohjalta uusi runo.


Harjoitus 3

Miltä kuvan henkilöstä tuntuu, mitä hän ajattelee? Kokeile kirjoittaa kaksi runoa niin että toisessa runossa kertoja olet sinä itse (yksikön ensimmäinen persoona) ja toisessa niin että kuvailet jonkun muun tunteita, ajatuksia ja tilanentta (yksikön kolmas persoona).


Harjoitus 4: Ovi

Mitä ajatuksia ja tunteita tämä kuva herättää? Minkälaisia mielikuvia tai vertauksia kuva voi tuoda mieleen? Mistä kuvassa on kyse; avautuuko ovi paljastaen jotakin vai sulkeutuuko se piilottaen jotakin? Onko kyse oikeasti ovesta vai onko ovi vain vertaus? Kirjoita runo kuvan herättämien ajatusten pohjalta.